A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

A telefonok sem bírják a kánikulát, de mit lehet velük csinálni?

Napnál világosabb, hogy az okostelefonok gyűlölik a kánikulát, és ez a teljesítményükre is hatással van. Nincs ez másképp az emberekkel sem, csak a telefonok nem tudnak izzadni. Lehet, hogy így nem nyirkosodik át a zsebünk, de a telefon akkumulátora megdöglik, a képernyő bereped, a processzor megolvad. Elmondjuk, mi ennek az oka, és mit tehetünk ellene.

Mitől lassul le a telefonom?

A processzorok érzékenyek a hőre: minél nagyobb a meleg, annál lassúbbak. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az energiafelhasználás csökkentésével próbálják megakadályozni a túlhevülést.

Minél melegebb a telefon, annál lassúbb, és mivel így tovább tart elvégeznie a számításokat, a processzor tovább fog dolgozni. Az ehhez szükséges energiát az akkumulátorból kell kivonni, így a telep hamarabb fog lemerülni, és a hőmérséklete is tovább növekszik.

 

Fotó: Oli Scarff

 

Nem a processzor az egyetlen hőforrás. A GPS csipje, a kijelző háttérvilágítása és a mobil adatforgalom szintén sok hőt termelnek; ha ezeket aktívan használjuk – például ha a szicíliai napsütésben próbálunk GPS-szel navigálni –, a telefon forró lesz, mint egy pizzasütő kemence.

 

Miért merül le gyorsabban az akkumulátor?

 

Az akkumulátorok valójában kis vegyianyag-csomagok; ha a vegyi anyagok reakcióba lépnek, elektromosság termelődik. Ez a folyamat szintén hőtermeléssel jár. Hűvösebb időben ez nem probléma, de hőhullám idején igen.

 

A forró akkumulátor nehezebben töltődik, mert már a töltéstől is túlhevülhet. Az integrált hőszabályozó rendszer ilyenkor lekorlátozza a töltés sebességét, hogy ezt elkerülje. Ha ugyanis az akkumulátor eléri a kritikus hőfokot, az robbanáshoz is vezethet. A 30 Celsius-fok fölötti hőmérséklet nem tesz jót az akkumulátornak, mert ilyenkor felgyorsul a vegyi anyagok lebomlása, ami az üzemidő rövidülésével jár.

 

A kocsiban hagyott telefonnak betört a kijelzője.

 

Őszinte részvétünk, de a kánikula bizony ilyen hatással lehet a telefonra - és nemcsak a képernyőre, hanem más alkatrészeire is. A folyadékkristályos kijelzőkben lévő anyagok hő hatására kitágulnak, így a pixelek elmosódhatnak, illetve súlyosabb esetben a képernyő is betörhet. Ha jót akar, lehetőleg ne hagyja a telefont a kesztyűtartóban.

 

Miért nem lehet egyszerűen lehűteni a telefont?

 

Az európai kánikula általában csak néhány hétig vagy hónapig tart, és a fejlettebb országokban elterjedt légkondicionálással a modernebb készülékek simán kibírják a nyarat. A gyártók épp ezért nem fordítanak nagyobb figyelmet a hőtűrésre. Pedig a fejlődő országokban, ahol a kánikula is sokkal rosszabb, mint nálunk, és a légkondi sem annyira elterjedt, az okostelefonok sokkal jobban szenvednek a hőségtől.

 

 

Fotó: Barcroft Media

 

Az alkalmazásfejlesztők próbálnak megoldást találni a problémára. Több telefonhűtő alkalmazás is létezik a legnépszerűbb platformokra; ezek többnyire a processzort terhelő alkalmazásokat korlátozzák, hogy a készüléknek legyen elég ideje magához térni. Hasonló eredményt érhetünk el, ha bekapcsoljuk az energiatakarékos üzemmódot.

 

Mit csináljak a túlhevült telefonnal?

 

A telefonok többségét úgy tervezték, hogy a készülékház egyben hőelvezető is legyen; ezért van, hogy a fémházas Iphone-ok, vagy a HTC One kézbe véve forrónak érződik. Most képzelje el, mit érezhet a túlhevült telefon, amit ha betesz a ruhája meleg zsebébe, hozzásimul a felforrósodott testéhez. (Semmit; a telefonok nem éreznek, csak tönkremennek, de érti, nem?)

 

Tehát:

 

    - Tartsa a telefont jól szellőző helyen.

    - Vegyük ki a készüléket a tokjából. Ilyenkor megnő a kockázata, hogy kicsúszik az izzadt tenyerünkből, de a telefon hálás lesz a javuló hőelvezetésért.

    - Kocsiban a telefon könnyebben túlhevül, főleg ha GPS-t is használunk. Ilyenkor tegye a telefont a szélvédő közelébe, hogy az ablakhűtés a telefont is           lehűtse. De figyeljünk rá, hogy árnyékban legyen.

    - A processzorterhelő alkalmazások súlyosbíthatják a helyzetet; ezekre nincs más megoldás, lője ki őket.

    - A kijelző háttérfénye egy csomó hőt termel, és hamar leszívja az akkumulátort. Ha teheti, vegyen vissza a fényerőből, és rövidítse le az aktivitás idejét,           hogy a telefon hamarabb kikapcsolja a kijelzőt.

    - Ha nem vár fontos hívást, de a készülék tűzforró, kapcsoljon repülő üzemmódra. Ez letiltja a telefonhívásokat és az adatforgalmat, így a processzor nem       fog túlhevülni.

 

 Forrás: index.hu

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba