A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

Hosszú évek után január elején merült fel ismét az egységes töltőporttal rendelkező telefonok bevezetése az EU-ban, amely valóban megvalósulhat, megszavazta azt az Európai Bizottság.

Manapság három főbb típussal találkozhatunk a piacon:

- az Apple termékein a Lightning,

- a kevésbé drága androidos készülékeken microUSB,

- a drágábbakon pedig USB Type-C található (ezek mellett rengeteg egyedi csatlakozó is létezik).

Szinte egyik sem kompatibilis a másikkal. A legfejlettebb és elvileg a legtartósabb jelenleg a Type-C, ami 2014-ben debütált, ráadásul egy csomó extra szolgálatatást párosítanak az ilyen vezérlőkhöz, gondoljunk például a PD technológiára, a reverse charge-ra meg a nagy áramfelvételű töltési megoldásokra.

Az egységesítés biztos sokak életét tenné könnyebbé, hisz gondoljuk csak végig, hányszor fordult elő velünk, hogy töltőt szerettünk volna kérni egyik barátunktól, ami nem ment bele a telefonunkba. Ráadásul a port is szimmetrikus, így nem tudjuk rosszul bedugni a készülékekbe, és nem is kopik olyan gyorsan.

Továbbá nem mehetünk el a környezetünkért tett elektronikus hulladék csökkenése mellett, hiszen óriási mennyiségű elektronikus hulladék visszaszorításáról lehet így majd szó.

Tehát az elsődleges szempont inkább környezetünk védelme, de természetesen a kényelmi funkció is igen csábítóan hangzik.

 

 

forrás: hajas 2020.01.16.

 

 

 

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba