A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Ennyivel egyszerűbb lesz az élete, ha ujjlenyomat-olvasós a telefonja

Az első ujjlenyomat-olvasóval szerelt okostelefont, még 2011-ben a Motorola dobta piacra, ám az Atrix 4G modelljükbe szerelt biztonságtechnikai megoldás akkor még nem túl sokakat érdekelt. Aztán jött 2013 ősze, és az iPhone 5s, melynek egyik kiemelt újdonsága volt a Touch ID névre hallgató megoldás. Ezután nem volt megállás, az Apple példáját követve minden valamirevaló gyártó bevezette készülékeiben az ujjlenyomat-leolvasót, ami mostanra már nem csak a csúcsmobilokban, hanem a középkategória olcsóbb modelljeiben is előfordul.

 

Biztonsági személyzet

 

Bár a technológia – természetesen – nem kijátszhatatlan, a korábbi, PIN-kódos védelemnél jóval nagyobb biztonságot garantál: mind a lezárt képernyő felnyitásánál, mind a mobilos fizetésnél és netbankolásnál. Egyik könnyen belátható előnye, hogy nem belátható: egy tömött buszon is nyugodtan használhatjuk, hiszen hiába nézik a mellettünk ülők/állók, hogy mit csinálunk, a bepötyögött kóddal vagy berajzolt mintával ellentétben itt egyszerűen nincs mit lelesniük. Ha okos a készülékgyártó, akkor szintén nem lehet a telefon adatforgalmát lehallgatva “elkapni” az ujjlenyomat-információt, az ugyanis nem utazik, az azonosítás magán a készüléken történik meg.

 

Fizetési könnyítés

 

Az ujjlenyomat használata emellett kényelmesebb is: nem feltétlen kell megjegyezni a kódot, így elfelejteni sem lehet azt. Ráadásul a technológia ma már tart ott, hogy az azonosítás tényleg egy pillanat alatt megtörténik – érzésünk szerint a Huawei és az Apple megoldásai a legsebesebbek –, egy gyors érintés hamarabb megvan, mint egy kód bepötyögése.

 

© Apple


A biometrikus azonosítás terjedése – 2019-re várhatóan már az eladott okostelefonok fele fel lesz szerelve ilyesmivel – lendített nagyon a mobillal összekapcsolt netbankos/fizetési megoldások felfutásán is. Az ujjlenyomatos azonosítás biztos védelmi vonalat jelenthet például a PayPass-jellegű egyérintős fizetésnél: az NFC-s telefon terminálhoz érintése után/közben az ujjunkat a leolvasón tartva rögtön azonosíthatjuk magunkat – ismétcsak annak veszélye nélkül, hogy bárki ellesi a PIN-kódunkat.

 

Sms-ek helyett

 

Legalább ennyire kényelmes, ha nem még kényelmesebb az a fajta netbankos megoldás, amit itthon elsőként a K&H vezetett be. Míg korábban viszonylag nehézkes folyamatot jelentett az sms-ben érkező egyszer használatos kódok bepötyögése – ráadásul a belépéshez és az egyes tranzakciók végrehajtásához külön-külön jelszavak érkeztek – az új megoldás ezt teljesen feleslegessé teszi. A számítógépes e-banki belépéshez az e-bank képernyőjén megjelenő színes kódot, műveletek aláírásához pedig egy QR kódot kell beolvasni okostelefonnal, majd azt követően egyszerűen csak hozzá kell érni az ujjlenyomat-leolvasóhoz, és már be is léptünk. Szintén jelszó nélkül, egyetlen érintéssel lehet aláírni a mobilbankban végzett műveleteket. Így hiába is figyeli valamilyen kártékony program a billentyűleütéseket, nem tudja megszerezni a felhasználó általános és egyszer használatos jelszavát sem – sem a gépről, sem a telefonról.

 

Az ujjlenyomat-olvasók mellett elterjedhet az íriszszkenneres azonosítás is – a szakértők szerint ez még biztonságosabb, viszont terjedését gátolhatja, hogy kényelmetlenebb az ujjlenyomatos megoldásnál. Ez utóbbi viszont nem is csak telefonokban érdekes: dolgoznak már azon a bankkártya-technológián, amely magára a plasztiklapra helyez egy ujjlenyomat-olvasót, így a kártya használatához sem lesz szükség PIN-kódra.

 

Forrás: hvg.hu

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba