A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Erre figyeljen, ha mobilt akar a gyerek

Lassan itt a nyár vége, ideje készülni az iskolakezdésre. Ma már nemcsak illatos radírok meg elektromos hegyezőgépek tudnak felkerülni a különleges igények listájára, hanem egy telefon vagy egy tablet is. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, beállítási trükköt, és megnéztük, hogy a népszerű, de még nem méregdrága eszközöknél mire kell figyelni.

 

 

2016 van, ma minden gyerek saját mobilt akar, ezt kár is lenne tagadni, és ellenállni is teljesen fölösleges. Hogy ennek mikor jön el az ideje, mi a legjobb kor, az nagyban függ a helyzettől és személyiségtől. Aki elkezd egyedül iskolába vagy edzésre járni, annak praktikus, mások csupán a közösségi igényeiket elégítik ki a saját telefonnal.

 

 

iMuhaha

 

Gyermekének határozott elképzelése van arról, hogy a mobilja iPhone lesz? Persze, szép vágyak ezek, és ha amúgy is minden évben el szokott égetni néhány köteg tízezrest, akkor valóban ez a legjobb döntés. A hazai vevők többsége azonban nem véletlenül keresi az Android és Windows Phone rendszerű mobilokat: fele- vagy negyedannyiba kerülnek.

 

                       Fotó: Thomas Trutschel

 

Mielőtt berohanna a sarki GSM-kuckóba, a gyermekével együtt alaposan gondolja át, hogy mire kellenek neki ezek az eszközök. Elképzelhető, hogy a közepes okostelefonnál hasznosabb lenne egy jobb minőségű tablet plusz egy olcsó és buta mobil, aminek több előnye is van. A butamobil egy hét alatt sem merül le, és senki sem akarja ellopni. Szülői szemmel, a gyermek biztonsága szempontjából a telefonálás lehetősége a kiemelt funkció. Ugyanakkor a gyerek egészen biztosan nem telefonálni akar majd, hanem messengerezni, snapchatelni és whatsappozni, és ezekhez inkább okostelefon kell. Bárhogyan is döntenek, egyvalami biztos:


A mobilhoz, tablethez azonnal kell venni fóliát és védőtokot is.

 

Gyakran látni a gyerekek kezében törött üvegű tableteket, okostelefonokat, pedig megfelelő védelemmel elkerülhetők ezek sérülések. Azt is tudni kell, hogy bizonyos modellek törött kijelzővel is használhatók, mert az érintésérzékeny felület az üveg alatt van. Más mobiloknál a kijelző felszíne érzékeny, a törés megszakítja a kapcsolatot az érintőfelület és a vezérlőcsip között, és ez csak kijelzőcserével javítható.

 

Vannak szemkímélő fóliák is, ezek a káros kék fény nagy részét blokkolják, és csökkentik az évtizedekkel később kialakuló időskori makuladegeneráció kockázatát.

 

                       Fotó: Education Images

 

Bármennyire is ellenálló gépnek tűnnek a tabletek, azok is elég könnyen tönkre tudnak menni a táskában. A Nexus 7-em kijelzője úgy törött el, hogy több cucc közé préselődött, megfeszült és végigrepedt az üveg, és ezt csak azért mondom el, mert az iskolatáskában 10 hónapon át ugyanilyen körülmények lesznek.

 

 

Ha okostelefon kell

A megfizethető árkategóriában szinte mindegyik mobilnak 480×800 pixeles a kijelzője, a processzorban vannak különbségek. A játékok miatt érdemes erősebb cpu-t és több memóriát választani. A strapabíró burkolat is előny, de a vízállóság sajnos még csak egy-két modellben érhető el. Ezek valamivel drágábbak is a többinél.

 

                       Fotó: Pierre Crom

 

Az olcsó telefonokat nagyon gyenge fényképezővel szerelik fel, a képek zajosak, rosszul fókuszáltak. A tárhely is erősen korlátozott, általában 4, elvétve 8 vagy 16 GB-os, és ezen elég kevés app fér el. Memóriakártyát is érdemes venni a készülékhez. Jó ötlet rámenni a nagy akkuval ellátott modellekre, mert a mobil annyit lesz nyomkodva, hogy garantáltan lemerül a nap vége előtt.

 

A tabletek esetében sokkal fontosabb a kijelző felbontása, mint a mobiloknál, mert ezekkel az eszközökkel már könyveket olvasunk, vagy akár mozifilmeket is végignézünk. A súlyra is oda kell figyelni, mert egy közel 400 grammos eszköztől hamar elfárad a kezünk. Ez csak akkor nem gond, ha eleve asztali használatot tervezünk, billentyűzetes dokkolóba állítva a gépet. A kézi használathoz jobban passzol egy 7"-os méretű eszköz, ami alig nagyobb egy péklapát okostelefonnál.

 

 

Havidíj vagy feltöltőkártya?

 

Az előfizetések és feltöltőkártyás csomagok között a különbség, hogy előfizetéssel sokkal többet kapunk, mint amikor ugyanennyi pénzt feltöltőkártyára költünk el.

 

A telefon- és sms-forgalmat mindegyik készülék nyomon tudja követni, forgalommenedzselő appokat az alkalmazásboltokban is találunk. Ez azonban nem mindig elegendő, főleg nem amikor szűkebb adatcsomagokkal kihúzni a hónap végéig.

 

Androidon a beállítások/adathasználat menüben rá tudunk bökni a felsorolt alkalmazások nevére, és az így betöltődő almenüben lehetőségünk van kikapcsolni a háttérben zajló adatforgalmat. Ilyenkor a lekapcsolt appok mobilneten nem, csak wifin szinkronizálják az adatokat, és ezzel értékes megabájtokat tudunk megspórolni. iOS-en egy könnyen kezelhető felületen tudjuk beállítani, hogy mely appok léphetnek fel a mobilnetre. A Microsofttal nincs szerencsénk, ha alkalmazásonként akarjuk szabályozni, hogy mi férjen hozzá a mobilnethez, és mi nem. Akár a mobilos, akár a számítógépes Windowst használjuk, nagyon oda kell figyelni, hogy milyen appok futnak a háttérben, amik esetleg zabálják a megabájtokat. Ha megtaláltuk, egyetlen módon tudjuk megszüntetni az adatforgalmazást: töröljük a szoftvert. A háttérforgalmazást ugyanis csak teljesen tudjuk lelőni, nincs olyan kifinomult beállítás, hogy a folyamatosan igényelt Facebook Messenger, a VoIP telefonok és más kedvenc üzenetküldőink menjenek, de semmi más ne.

 

 

Így neveld a sárkányodat!

 

Most térjünk át az eszközökről az emberekre, mert ez az egésznek a legfontosabb része. A gyerekek magánszféráját tiszteletben kell tartani, mert elég cudar lesz a világ, ha mindenki hozzászokik, hogy nem lehetnek titkai. Észak-Koreában ez menő, a határain kívül egyáltalán nem. Mindez nem jelenti azt, hogy a gyerek teljesen kizárhat minket a digitális eszközeiről: meg kell beszélni vele, hogy el kell árulnia a jelszavait, és ígéretet tenni, hogy ezzel nem élünk vissza. A különböző platformokon elérhető szülői felügyeleti eszközök mellett érdemes valamilyen tartalomszűrőt is bekapcsolni. Igen, ez az, amit a gyerekek általában nagyon könnyen ki tudnak játszani, de nevelés kérdése is, hogy megteszik-e, és milyen gyakran.

 

                       Fotó: Thomas Trutschel

 

A magánszféra másik oldalát is el kell magyarázni, azt, hogy magukról se osszanak meg mindent. A legfontosabb azt tudni, hogy

mindenki látni fogja azokat a képeket és szövegeket, amit az interneten másnak elküldnek.

 

A más háta mögött tett beszólást, a buta megjegyzést, a meztelen fotót és a lakcímet is.

 

Talán mondani sem kell, mennyire fontos beszélni a gyerekkel a piszkos anyagiakról, hogy mennyibe kerül egy hívás, egy sms. Elég valószínű, hogy a gyermekünk az első pillanattól fogva gyűlölni fogja a mobilszolgáltatóját, bármelyik legyen is az. A Google Play, App Store és Windows Store használatát is figyelni kell, és ha van erre mód, szülői engedélyhez kötni az appok letöltését. A bankkártyánk adatait véletlenül se kössük össze a gyermek fiókjával.

 

Vannak még félelmei a gyermeke mobilozásával kapcsolatban? Vagy most lettek csak igazán? Egyvalamiben vagyunk biztosak: a technológiát nem üldözni kell, hanem jól használni. Csak meg kell mutatni, hogy ez miként lehetséges.

 


Így figyelnek a mobilcégek a gyermekeinkre

 

A Vodafone portálján van egy Biztonságos internet oldal, ezen az érdeklődők megismerhetik az internethasználattal kapcsolatos lehetséges veszélyforrásokat, és itt találhatók meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által előírt szűrőprogramok is, például a Norton Family és a Dolphin Knight. A közösségi oldalak biztonsági beállításaival kapcsolatban is közzétettek segítő információkat, és elérhetők a Vodafone saját fejlesztésű biztonsági alkalmazásai, a Guardian és a Protect is.

 

A Telekom az online számlakezelő fiókra hívta fel a figyelmünket, ezzel ugyanis a szülő könnyen ellenőrizheti, hogy a gyereke milyen szolgáltatásokat vesz igénybe telefonján, és igényelhet számlarészletezőt is. Ennek a fióknak éppen az a célja, hogy a családi előfizetéseket egyben, kényelmesen lehessen kezelni. Az ügyfelek havidíjas és Domino előfizetés esetén is le tudják tiltani az emelt díjas tartalmakat, ezzel megelőzhető hogy a gyermek elverjen egy egész havi fizetést. A gyermekek védelmét célzó lehetőségek és aktivitások itt érhetők el.

 

Forrás: index.hu

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba