A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Miért olyan nehéz jó fotót csinálni magunkról? Van rá tudományos magyarázat, sőt megoldás is

Sokan talán úgy gondolják, fotózni egyszerű dolog, de aki valaha is próbált már akár csak egy szelfit készíteni, az pontosan tudja, mennyire más lehet a végeredmény attól függően, hogy milyen szögből és hogyan készítjük el a képet. Ahogy mondani szokás: a kamera kövérít, így előnytelen fényképet készíteni a legkönnyebb. De miért van az, hogy bizonyos képeken szinte teljesen más arcot látunk viszont?

 

A magyarázat valójában jóval egyszerűbb, mint gondolnánk. A The Washington Post egy mini kísérletbe fogott, hogy megmutassa, mennyi minden múlik azon, hogy milyen fókusztávolságú lencsét használ valaki. A "kísérletben" több fotót is készítettek ugyanazokról az arcokról. Miközben a gépet egyre távolabb tették, a gyújtótávolság (fókusztávolság) növelésével továbbra is "közel" maradtak az archoz. Ennek köszönhetően a végeredmény olyan lett, mintha a fejet összenyomnák, az orrot pedig megnyújtanák.

 

 

A jelenséghez két dolgot érdemes tudni. Egyfelől, hogy a belépő fénysugarakat a lencse egyetlen pontra, a fókuszpontra tereli. Másfelől pedig azt, hogy a kamera fókusztávolsága pedig nem más, mint az optikai lencse fősíkja és fókuszpontja közti távolság. A DSLR kamerákra csatlakoztatott objektívek fókusztávolsága eltérő lehet. A rövid fókusztávolság nagyobb teret és kisebb zoomolási lehetőséget enged meg, míg a nagyobb fókusztávolság ennek épp az ellenkezőjére képes: vagyis nagyítja a távolságot és szűkíti a látómezőt. Ha a fókusztávolság változtatása közben a kamera helyzete is változik, az igen drámai hatást képes elérni. A trükk a filmiparban régóta ismert és alkalmazott. Elsőként Alfred Hitchcock használta az 1958-as Szédülés című filmjében, de láthattuk a Cápa-filmekben is.

 

De a szelfikhez visszatérve: a mobiltelefon kamerájának meglehetősen kicsi, 28-30 mm-es a fókusztávolsága. Ennek köszönhetően ha valaki csak 30 centiméterre tartja el magától a készüléket, az akár 30 százalékkal nagyobb orrot eredményezhet a képen.

 

Szóval érdemes elővenni a szelfibotot! smile

 

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba