A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Ilyen lesz egy 2017-es csúcsmobil

Külső


Szinte minden gyártó más és más elvet követ a dizájn terén, így leginkább csak általános trendeket lehet említeni a 2017-es csúcsmobilok kinézetével kapcsolatban. Az egyik leglátványosabb ilyen törekvés a telefonok előlapjának minél jobb kihasználása, ami részben a keret vékonyításával érhető el. Idén a Xiaomi Mi MIX volt a legdurvább ilyen próbálkozás, de jövőre több hasonló mobilra számítunk.

 

Xiaomi Mi MIX


A hírek szerint többek a Galaxy S8 is szinte keret nélküli kijelzővel bír majd, de akár a következő iPhone is hasonló lehet.

Másik fontos trend, hogy végre újra kezdenek a gyártók normális méretű aksikat szerelni a csúcsmobiljaikba, és már kevésbé törekszenek arra, hogy egy készülék extrém vékony legyen. Csak így tovább!

 

Koncepció


2017-ben egyébként megérkezhetnek az első valódi hajlítható telefonok, és most természetesen nem a kagylómobilokra gondolok. Ezekről még keveset tudni, de már régóta folynak az ilyen irányú fejlesztések. 1-2 éven belül akár olyan készülékünk is lehet, ami kinyitva egy nagy kijelzős tablet, összehajtva pedig egy kompakt okostelefon.

 

Kijelző


A várakozásokkal ellentétben idén nem kaptunk 4K kijelzős csúcsmobilt, a VR szemüvegek azonban rohamosan terjedni kezdtek, és ezekhez elengedhetetlen a nagyobb felbontás. 2017-ben szinte biztosan több 4K-s (pontosabban UHD, azaz 3840×2160 képpontos) mobilt is kapunk, már csak az a kérdés, hogy ez mennyire megy majd az üzemidő rovására.

 

 

A nagyobb felbontás mellett tovább terjednek a hajlított kijelzők, már idén is több kínai gyártó másolta le a Samsung megoldását, jövőre pedig még több ilyen készülékre számíthatunk. Az LG G Flex által elindított irány kevésbé bizonyult sikeresnek, de reméljük ez sem merül teljesen feledésbe.

 

LG G Flex 2


Hardver


Idén elég korrekt csúcshardvereket kaptunk, nagyon jó lett az Exynos 8890 és a Snapdragon 820/821, de a Huawei is felzárkózott a Kirin 960-nal. 2017-ben persze még komolyabb felhozatal jöhet, amit részben az új, 10 nm-es gyártástechnológiának köszönhetünk. A Snapdragon 835-öt már be is mutatták, és nagyon ütős lesz (az Apple A10-et is lenyomja), és hamarosan felfedhetik a Samsung saját megoldását is (Exynos 8895?). Elég erősnek ígérkezik továbbá a 2.8 GHz-es Cortex-A73-as magokkal szerelt, 10 magos Helio X30 is, és természetesen számítunk egy Kirin 970-re, ami az év második felében kerülhet piacra.

 

Idén már kaptunk néhány 6 GB RAM-mal szerelt készüléket, és jövőre ez már alapnak számíthat a csúcsmobilok között. Sőt, szinte biztosan lesz 8 GB rendszermemóriával szerelt versenyző is, ami valószínűleg már tényleg fölösleges, de hát valamivel el kell adni a készülékeket.

 

Készülj fel, hogy 2017-ben nagyon sokszor felbukkan majd a Snapdragon 835 és 6 GB RAM kombináció!

 

Kamera

 


Galaxy S7 edge


Szerencsére véget ért a pixelháború, és a komolyabb gyártók inkább arra álltak rá, hogy minél jobb, nagyobb szenzorokat használjanak, a felbontás már csak másodlagos. Nappal már szinte minden komolyabb mobil jó képet csinál, ezért 2017-ben még jobban előtérbe kerül majd az éjszakai fotózás. Ebben jelenleg a Galaxy S7 modellek az abszolút győztesek, de hamarosan több kihívó is érkezhet.

 

Huawei P9


A dupla kamerás megoldások is terjedőben vannak, de ennek egyelőre nem sok előnyét látjuk 1-2 effekten kívül. Persze azért akadnak érdekes megoldások, mint például az iPhone 7 Plus optikai zoomja, vagy az LG G5 és V20 széles látószögű másodlagos lencséje, és kíváncsian várjuk, hogy mit lehet még újítani ezen a téren.

 

Biztonság


Az ujjlenyomat-olvasó szinte már a belépőszinten is alapnak számít egy okostelefonnál, ám hamarosan egy másik azonosítási megoldás is komolyabban elterjedhet. Természetesen az írisz-szkennerről van szó, ami a szemünk egyedi jellemzőit vizsgálja. A visszahívott Note 7 után többek között a Galaxy S8 modellekbe is belekerülhet a technológia, és minden bizonnyal az LG G6 is képes lesz ilyen biometrikus azonosításra.

 

Viszlát Jack!


Az Apple, és néhány androidos gyártó is megszabadult már a 3.5 mm-es audio kimenettől, aminek sokan nem örülnek, de nagyon úgy néz ki, hogy ez a trend 2017-ben folytatódni fog. Állítólag a Samsung is beáll a sorba a Galaxy S8-cal (Szerencsére nem így lett! Szerkesztve: okosoldal admin), úgyhogy kezdjük el szokni a gondolatot…

 

Bluetooth 5


2017-ben megérkeznek az első Bluetooth 5.0-val szerelt eszközök. Az új szabvány több téren is komoly előrelépést jelent majd.

 

A maximális adatátviteli sebesség a duplájára nő a korábbi Bluetooth 4.2-höz képest (1Mbps-ról 2Mbps-ra). Ami pedig talán ennél is hasznosabb, hogy a maximális hatótáv a 4-szeresére nő, persze azzal számolni kell, hogy nagyobb távolságnál csökken a sebesség. Ezeken kívül változik még a küldhető adatcsomagok mérete, ez egész pontosan 8-szorosára.

 

Akkumulátor


Elérkeztünk a mobilos alkatrészek fekete bárányához, az aksihoz. Szinte minden téren iszonyatosan gyors a fejlődés, az okostelefonok üzemideje azonban nem igazán akar nőni, sőt, sok esetben inkább még csökken.

 

 

Vannak már ígéretes fejlesztések, de ezek valószínűleg 2017-ben még nem jutnak el a felhasználókhoz, így hatalmas változásokra nem érdemes számítani üzemidő terén. A gyorstöltés viszont gyorsan fejlődik, ami mindenképpen örvendetes.

A Snapdragon 835-tel megkapjuk a Quick Charge 4.0-t, amivel 5 perc töltéssel 5 óra használati időt nyerhetünk, és 15 perc alatt 50%-ra tölthető egy mobil aksija. Az Oppo Super Vooc megoldása még ennél is jobb lesz, ezzel 15 perc alatt állítólag 100%-ra tölthető egy 2500 mAh-s telep.

 

Végszó


Kifejezetten eseménydús évünk volt, de az már most biztosra vehető, hogy 2017-ben is legalább ugyanennyi érdekes, különleges, vagy éppen furcsa fejlesztéssel, eszközzel állnak majd elő a mobilgyártók.

 

Egy kis ízelítő abból, hogy mi várható az első félévben: Samsung Galaxy S8, Huawei P10, LG G6, OnePlus 4, új Nokia mobilok és még sok minden más.

 

Forrás: napidroid.hu

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba