A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Ilyen lesz egy 2018-as csúcsmobil

1. Még inkább keret nélküli telefonok

2017-ben igen sok gyártó próbálkozott a kijelző körüli keret elvékonyításával. Bár valódi keret nélküli telefon még nincs, 2018-ban folytatódni fog ez a trend, és tovább vékonyodnak a kávák.

 

 

Hamarosan eljuthatunk arra a szintre, hogy már ténylegesen csak egy nagy kijelző teszi ki az egész előlapot.

 

2. 4K kijelzők

 

 

Egyelőre csak a Sony-nak van 4K kijelzős telefonja, és a legtöbb csúcsmobil QHD panellel érkezik, illetve néhány gyártó még mindig a Full HD-re voksol. Szabad szemmel használva már ezek is elég élesek lehetnek a többség számára, azonban egyre jobban fejlődnek a VR technológiák, amelyek megkövetelik a nagyobb felbontást. Emiatt jövőre több 4K kijelzős csúcsmobilra lehet számítani.

 

3. Kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó

 

A vékonyodó kávák miatt már nem fér rá az előlapra az ujjlemnyomat-olvasó, ezért a gyártók ezt vagy hátra szerelik (pl. S8), vagy teljesen el is tüntetik (iPhone X). Azonban az Apple és a Samsung is eredetileg ez előlapi szenzorra voksolt, így ezt előbb-utóbb a kijelzőbe fogják beépíteni. Már jó ideje folynak a fejlesztések, és a hírek szerint már kész is a technológia, ezért jövőre egész biztosan megérkeznek az első ilyen telefonok.

 

 

Most egyébként úgy néz ki, hogy a kínai Vivo dobhatja piacra az első kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval ellátott mobilt már valamikor az év elején, de több ilyen készülékre is számítunk 2018-ban.

 

4. Ujjlenyomat mellett/helyett íriszszkenner, 3D-s arcfelismerő

 

 

A Samsung elkezdte használni az írisz-szkennert, az Apple pedig egy különleges 3D-s arcfelismerővel újított. Jövőre ezek a technológiák is valószínűleg egyre több csúcskészülékbe kerülnek majd bele, és nagyobb teret nyernek az ujjlenyomat-olvasók rovására.

 

5. Hajlítható kijelzős mobilok

 

A Samsung már hivatalosan is elárulta, hogy 2018-ban tervezi piacra dobni az első hajlítható kijelzős telefonját, és a Huawei-nek is vannak ilyen irányú tervei. A hajlított kijelzők után beléphetünk tehát a hajlítható kijelzők korszakába.

 

 

6. Még erősebb csúcshardverek

 

A hardverek folyamatosan fejlődnek, nincs ebben semmi meglepő. A leginkább elterjed csúcsprocesszor 2018-ban a Snapdragon 845 lehet, ami számost készüléket fog meghajtani, de elsőként talán a Galaxy S9-ben debütál majd.

 

 

A Qualcomm mellett persze a Samsung és a Huawei is készül a saját 2018-as csúcshardverével. A nyers erő mellett fontos szempont a fejlesztésnél a minél jobb energiatakarékosság is, illetve egyre inkább teret nyernek a különböző mesterséges intelligenciára épülő megoldások.

 

7. 6-8 GB RAM, akár 512 GB belső tárhely

 

Bár már akadnak 6, vagy akár 8 GB RAM-mal szerelt telefonok, 2017-ben a legtöbb csúcsmobil még 4 GB rendszermemóriával érkezett. Jövőre azonban minden bizonnyal már alap lesz a 6 GB RAM.

A maximális belső tárhely is nőni fog, hiszen a Samsung nemrég bemutatta az új, 512 GB-os eUFS chipjét, ami jövőre több okostelefonba is beépítésre kerülhet.

 

8. Duál kamerák, tripla kamerák?

 

Az utóbbi 1-2 évben elképesztő mértékben elterjedtek a duál kamerás megoldások, és 2018-ban azok a gyártók is beállhatnak a sorba, amelyek eddig nem tették.

 

 

A legelterjedtebb megoldások közé tartozik a monokróm másodlagos szenzor (pl. Huawei), illetve a másodlagos telefotó lencse, amely optikai zoomra képes, de az LG által használt extra széles látószögű második kamerát is sokan szeretik.

Nem csak a hátlapi, hanem az előlapi duál kamerák is terjedőben vannak, bár érdekes módon egyelőre nem a csúcskategóriában. 2018-ban azonban jöhetnek az elöl-hátul dupla kamerás csúcsmobilok is.

 

 

 

 

Oyan pletykákat is hallhattunk már, amelyek szerint tripla szenzoros megoldások is készülőfélben vannak. Egész konkrétan a Huawei P11-gyel kapcsolatban voltak ilyen hírek. Kíváncsian várjuk, hogy ez megvalósul-e.

 

9. No jack

 

Készüljetek fel, hogy 2018-ban még több gyártó fogja elhagyni a 3.5 mm-es jack csatlakozót. Előtérbe kerülnek a vezetéknélküli megoldások, valamint terjedésnek indulhatnak az USB-C-s fülhallgatók. Lassan nem árt felkészülni az átállásra!

 

10. Mesterséges intelligencia (AI)

 

Idén kerültek be a köztudatba a mesterséges intelligenciát használó okostelefonok, és talán ez az egyik legfontosabb friss trend jelenleg. A technológiát felhasználják a személyi asszisztensekhez, a kamerákhoz, de igen összetett feladatokra is alkalmas. A legújabb csúcsmobilok már kiismerik a használójuk szokásait, és ez alapján optimalizálják a működést.

 

 

+1. Akkumulátor

Vannak már ígéretes fejlesztések az akkumulátor-technológia megújítására, de ezek valószínűleg 2018-ben még nem jutnak el a felhasználókhoz, így hatalmas változásokra nem érdemes számítani üzemidő terén. A gyorstöltés viszont folyamatosan fejlődik, ami mindenképpen örvendetes, és hamarosan eljuthatunk oda, hogy 15-20 perc alatt közel 100%-ra lehet majd tölteni egy csúcsmobil aksiját.

 

Forrás: napidroid.hu

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba