A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Jönnek a 48 megapixeles kamerával szerelt telefonok

 Sokáig az egyre csak több megapixel jelentette az újdonságfaktort, mellyel a mobilgyártók évről évre el tudták adni készülékeiket. Pedig önmagában attól nem készít jobb felvételeket egy kamera, mert több megapixeles. Hogy valójában mi számít, arról az alábbi linkre kattintva olvashat:

 

Átverik a megapixelekkel: erre figyeljen, ha tényleg jó telefont szeretne venni.

 

A következő hónapokban több mobilgyártó új készülékében is találkozhatunk majd a Sony által most bejelentett újdonsággal. A szenzor 48 megapixeles fényképek készítésére alkalmas, a japán fejlesztő szerint ígéretes minőségben.

 

Sokáig az egyre csak több megapixel jelentette az újdonságfaktort, mellyel a mobilgyártók évről évre el tudták adni készülékeiket. Pedig önmagában attól nem készít jobb felvételeket egy kamera, mert több megapixeles. Mivel az okostelefonokba helyezhető kameraszenzor mérete erősen korlátozott, ezért ebben a szegmensben fokozottan problémát okoz, hogy minél több pixel kap helyet a szenzoron, annál kevesebb hely jut egynek. Az IMX586 névre hallgató lapkán a 8000x6000 pixelből 0,8 mikronos darabok fértek el.

 

A Sony bejelentése az egységen minden pixel kapcsolatban van a szomszédossal, azok jeleit is felhasználja. Ezzel a 2x2-es "összevonással" sikerült megoldaniuk, hogy olyan minőséget érjenek el, mintha egy 12 megapixeles szenzor 1,6 mikronos pixeleivel dolgozna az egység. Ez még a fotózás frontján jól teljesítő Samsung Galaxy S9 kamerájának 1,4 mikronos pixelméretét is felülmúlja. A gyártó szerint így a végeredmény rosszabb fényviszonyok között is élvezhetőbb marad. Azt pedig demonstrálták is, hogy optimális fényviszonyok mellett mekkora a különbség egy manapság gyakori, 12 megapixeles mobilkamera és a Sony új szenzorával szerelt kamera teljesítménye között.

 

 

Bár a Sony maga fejleszti okostelefonos arzenálját, jóval több bevétele van abból, hogy más gyártóknak szállít be alkatrészeket. Az IMX586 modult szeptembertől szállítják a mobilgyártóknak. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az idei év végén, de legkésőbb a jövő év elején kerülhetnek piacra a 48 megapixeles felvételek készítésére alkalmas okostelefonok.

 

A fotózás terén az egyik legkomolyabb tesztlabornak számító DxO Labs szerint jelenleg a Huawei P20 Pro a legjobb kamerás mobiltelefon. A készülék maga mögé utasította az iPhone X-et és a Samsung Galaxy S9+-t is.

 

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba