A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Lefekvés előtti mobilozás

Még egy üzenet ide, még egy gyors frissítés oda, egy utolsó játék - és máris értékes perceket, akár órákat veszítesz az alvásra szánt idődből. Emellett azonban más, komoly egészségügyi kockázatai is vannak az alvás előtti mobiltelefonozásnak. Lássuk, mire számíthatsz.

 

A lefekvés előtti telefonhasználat (mind a tévézés, mind a számítógépezés) káros hatással lehet az alvásra, ugyanis a képernyő erős fénye - a kijelző kékes fénye nagyjából olyan a szervezetünknek, mintha este is napfénnyel világítanánk a saját szemünkbe - gátolja az alvást segítő melatonin hormon termelődését, fokozza az éberséget és eltolja a bioritmust. Röviden lassabban alszunk el, rosszabbul alszunk, nehezebben kelünk, mindennek pedig kellemetlen egészségügyi következményei is lehetnek.

 

 

 

 

 

 

Hogyan tudjuk védeni a szemünket?

 

 

Mára már léteznek olyan alkalmazások, melyek melegebb árnyalatúra színezik a kijelzőt, hogy kiszűrjék a cirkadián ritmussal összeakadó kék fényt, így szemünk kevésbé fárad el.

 

Az iPhone-on és az iPaden az iOS 9.3-as verziója már beépítve kínálja a Night Shift módot. Ha androidos eszköze van, és nincs rajta beépített szemvédő app, rengeteg lehetőségből válogathat. Ilyen például a Twilight vagy az F.lux, melyek a napnyugta és a napkelte időpontját figyelembe véve veszik el a kijelző fényerejét és áthangolják annak színét. A Twilight kifejezetten erős vörös filtert tud rápakolni este a kijelzőre, ezzel lehet játszani, hogy kinek milyen mennyiségre, árnyalatra van szükség, mit érez optimálisnak. Hasonló applikáció jó pár létezik, lehet közöttük keresgélni.

 

Ezek mellett érdemes olyan alkalmazásokat (Sleep Cycle, Sleep Time, Sleepbot, Sleep as Android) vagy akár eszközöket (Fitbit One, Jawbone Up) használni, melyek az alvási ciklusát monitorozva – elvileg – a legoptimálisabb időpontban ébresztik az embert, persze az adott keretek között, amit beállítunk. A Mayo Clinic kutatói az említett appok használata mellett javasolják a legalább 14 inches (35,56 cm) távolságot az eszköz és az arcunk között.

 

 

Jó kísérletezést! :)

 

 

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba