A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Bemutatjuk az új Huawei Mate 20 Pro-t

A gyártó ugyan egy-két trükköt ellesett riválisaitól (iPhone X vagy a Samsung Galaxy S9), de így is éppen elég saját értéket adott hozzá a telefonhoz, hogy a Mate 20 Pro az év egyik legnagyobb fejlesztése legyen.

 

Nézzük, miket is tud ez az okoskészülék!

 

Külső megjelenés

 

A Mate 20 Pro kijelzője 6,39 colos, AMOLED technológiát használ (természetes tónust állíthatunk be, ami mindig a külső fényviszonyokhoz állítja a színhőmérsékletet, és automatikusan állítja a felbontást), enyhén hajlított, felbontása pedig QHD+ (3120×1440).

 

A HDR támogatás természetesen adott ennél a típusnál, és egy szélesebb szenzorsziget lóg be a felső részbe. A káva rettentően vékony - 157,8 x 72,3 x 8,6 milliméter-, és az előlapot, valamint a hátlapot is Gorilla Glass 5 védi, többi része fém. Mindemelett a készülék az IP68-as szabvány szerint por- és vízálló.

 

Felül található az infraport, és bár a készülék aljáról lehagyták a jack kimenetet, helyette egy USB-C port található, mely mellesleg meglepően jó minőségű sztereó hangszóróként is funkcionál. Erre azért volt szükség, mert a kijelző tetején lévő profibb szelfikamera nagy helyet igényel, nem fért el ott a SIM-kártya tálcája, ami a készülék aljára került.

 

A Huawei gyári fülhallgatója egészen középszerű, de a célnak tökéletesen megfelel, és adapterrel bármilyen más jackdugós füles a telefonra köthető. Opció még a bluetooth is, ami a normál módon kívül a nagyobb felbontású AptX és LDAC kapcsolatot támogatja.

 

 

Kapacitás

 

A Mate 20 Pro egy 4200 mAh-s telepet kapott, támogatott a gyorstöltés, illetve egy 40W-os szupertöltő segítségével elképesztően gyorsnak ígérkezik a töltés (65 perc alatt (!) feltölt). A gyártó kivitelezte a vezetéknélküli töltést (15W-os), de a készülék maga is képes vezeték nélkül tölteni más eszközöket!

 

 

 

 

 

 

Hardver

 

Ezt a modellt 7 nm-es, 8 magos Kirin 980 hajtja Dual NPU-val, ami a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számításokat végzi.

 

A Mate 20 Pro 6+128 GB-os kiszerelésben lesz kapható, és memória bővítésre is van lesz lehetőség - azonban nem a megszokott módon. NM (nano memory) kártyát fogad a készülék, ami kisebb a microSD-nél.  A kártya a gyártótól beszerezhető.

 

Elég jó hardveres fejlesztést találtak a kijelzőzár feloldására: a Huawei lemásolta az iPhone X fejlett arcfelismerő rendszerét, és az arcunk 30 ezer pontjának lézeres 3D letapogatásával azonosít minket, nem csak a szelfikamera képét használja. Ez olyan gyorsan működik, hogy általában esélyt sem ad nekünk a kijelzőbe épített ujjlenyomat-leolvasó használatára.

 

 

Szoftver

 

A Mate 20 Pro az idén véglegesített Android 9 Pie operációs rendszerre épül, és ez nemcsak a kijelző bevágását kezeli jól, hanem a teljes kijelzős használat érdekében a három vezérlőgombot szoftveres

gesztusokkal helyettesíti:

 

- a főmenübe a kijelző aljáról fölfelé suhintó ujjal tudunk kilépni,

 

- míg a korábban megnyitott appok listáját a fölfelé húzott és a kijelző közepén hagyott ujjunk nyitja meg,

 

- a visszalépés gombot a Huawei az oldalról befelé suhintó mozdulattal kötötte össze, amit kényelmessé tesz a hátrafelé ívelt kijelző.

 

 

Szintén egy iOS 12-es rendszerből átemelt újítás, hogy nyomon tudjuk követni a mobilozással eltöltött időt. A legördülő értesítési területen is megjelenő Digitális Egyenleg megmondja, hogy az elmúlt napon és az adott héten melyik applikácóval összesen mennyi időt töltöttünk el.

 

 

 

Kamera

 

Az előlapon egy 24 MP-es szelfikamerát helyeztek el, a hátlapon pedig található három kamera:

 

- 40 MP-es, f/1.8-as főkamera OIS-szel

 

- 8 MP-es, f/2.4-es telefotó kamera OIS-szel (3x-os optikai zoom)

 

- 20 MP-es, f/2.2-es ultraszéles látószögű kamera

 

 

További újítás - ami még egyelőre még nem elérhető - az előlapi kamerával 3D objektumokat beszkennelő app, amivel majd mozgó animációk készíthetők, valamint a november végén megjelenő AI Color, amelynek segítségével a felvételeken egyetlen általunk kiválasztott objektum marad színesen, miközben minden más a környezetében fekete-fehér lesz. 

 

 

Ezen felül felsorolni is nehéz, mi mindent tudnak még a Mate 20 Pro kamerái:

 

- Megkísérli felismerni az elé tett ételt, és megmondja a kalóriatartalmat

 

- Stabilizált éjszakai képet készít hosszú záridővel, lenyűgöző eredményekkel

 

- Portré módban különféle megvilágítást szimulál

 

- AR-lencsével rajzolt maszkokat húzhatunk a fejünkre

 

- Egész pontosan követi a mimikánkat, beleértve a nyelvünk mozgását

 

- Állítható a rekeszérték, van pro mód, fénnyel festés, szoftveres monokróm mód

 

 

 

 

Videózhatunk 4K felbontásban 30 fps sebességgel, 1080p full HD felbontásban vagy 60 fps-sel, vagy stabilizációval, és készíthetünk pár másodperces,  960 fps-re lelassított felvételeket 720p felbontásban.

 

 

 

 

 

Összességében elmondható, hogy nagyon szerethető készülék gyors processzorának, nagyszerű kamerájának, új Android-os fejlesztéseinek köszönhetően.

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba