A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Mit tud a legolcsóbb androidos Nokia? Kipróbáltuk a Nokia 3-at

Négy éve bombaként robbant a hír, miszerint a Nokia készülékek és szolgáltatások üzletágát felvásárolja a Microsoft. Már ezt megelőzően felbukkantak ugyan az első, nem a Nokia-fejlesztésű Symbian operációs rendszert, hanem Windowst futtató Lumia készülékek, ezekről a felvásárlás után végül még a Nokia márkát is teljesen leradírozta az amerikai mamutcég. A későn jött ötletről már négy éve látni lehetett, hogy nem lesz az évszázad üzlete, tavalyra pedig már a Microsoft is elismerte a bukást, ki is szálltak a telefongyártásból. A Nokia márkát a finn vállalat több volt szakemberét is tömörítő – és szintén finn – HMD Global pedig újjáéleszthette.

 

Első újkori dobásuk a 3310-es megújítása volt. Marketingnek tökéletes, de ez a lufi persze gyorsan kipukkadt, most pedig itt az idő, hogy a HMD valóban használható okostelefonokkal öregbítse a Nokia nevét. A vállalat kínálatában jelenleg három androidos mobil található, melyek közül mi most a legolcsóbbat fogjuk vallatóra.

 

Külcsín

 

Az elmúlt években kijött Lumia okostelefonok dizájnjával nem sok probléma volt, a termékcsalád nem a külcsín miatt vallott kudarcot. Ezzel a HMD is tisztában van, így az új Nokia 3 esetében egyszerűen visszanyúltak a korábban már sikerrel alkalmazott lumiás formatervhez. Az esetünkben fehér, de fekete, ezüst és kék színekben is kapható készülék oldalán minőségi alumíniumkeret fut körbe, a hátlap pedig kellemes tapintású, minimálisan piszkolódó matt műanyagból készült. Az illesztések mindenhol pontosak, az összkép pedig olyan kiváló, hogy a Nokia 3-ról első pillantásra akár azt is hihetjük, hogy ez bizony egy 200 ezer forintos csúcsmobil.

 

© László Ferenc


Felszereltség

 

Bal oldalt két kis kipöckölhető tálcára lehetünk figyelmesek, melyek közül az egyikbe microSD memóriakártyát, a másikba pedig kiviteltől függően egy vagy két nanoSIM-et lehet behelyezni. A hangerőt az ellentétes oldalon lehet állítani, és ugyanitt keresendő a bekapcsológomb is, melyre a telefon inaktív állapotában kétszer rányomva gyorsan indítható a kamera.

 

Olcsó mobiltól szokatlan módon alul és felül is találunk egy-egy mikrofont – a zajszűrés igen jól sikerült, a telefonos beszélgetések hangminőségére tapasztalatunk szerint egyik fél sem panaszkodhat. Az alul elhelyezett monó hangszóró minősége átlagos, hangereje átlagon felüli.

 

© László Ferenc


Vízállóságról nem gondoskodott a gyártó, ami ebben a kategóriában bocsánatos bűn, viszont a régimódi microUSB helyett illett volna már szimmetrikus USB-C csatlakozóaljzatot tenni a telefonra.

 

A kijelző és környéke

 

A 8,5 mm vastag Nokia 3 előlapját egy kereken 5 colos képátlójú érintőkijelző uralja, ami felett és alatt vaskos kávák találhatók. Felül ott az elmaradhatatlan szelfikamera, viszont a hasznos kis notifikációs LED-et sajnos lespórolták, mint ahogy a kijelző alatti érintőgombok háttérvilágításáról is megfeledkezett a gyártó.

 

© László Ferenc


Az IPS LCD technológiájú kijelző 1280x720 pixeles felbontása alapvetően elegendő és a fényerővel sincsenek problémák, azért viszont kár, hogy a színhőmérséklet nagyon hideg: a panel kékes beütésű.

 

Szoftver

 

A gyártó ígéretet tett arra, hogy okostelefonjain igen puritán és mindig nagyon friss Android szoftver lesz elérhető. Nos, ebből egyelőre csak az előbbi ígéretet sikerült betartani, ugyanis a tesztkészüléken még csak 7.0-ás operációs rendszer volt, a 7.1.1-es verzió pedig augusztus végére várható. Azért viszont jár a piros pont, hogy biztonsági javítócsomagból a legfrissebbet találtuk a készüléken.

 

© László Ferenc


A felhasználói felület teljesen minimalista, az 5x6-os felépítésű főmenüt kékszínű és köralakú ikonok uralják. Az alkalmazásváltó negatívuma, hogy az összes applikáció gyors bezárásához szükséges gombot csak akkor látjuk, ha teljesen felpörgetünk az ablaklista tetejére. Az osztott képernyős üzemmód adott, de az alkalmazások ablaka nem méretezhető át.

 

Hardver, aksi, adatátvitel

 

Amíg csak a telefon alapfunkcióit használjuk, egészen fürgének tűnhet a Nokia 3, azonban ha megnyitunk néhány alkalmazást, akkor sajnos lépten-nyomon lassulásokba, akadozásokba botolhatunk. Részben talán szoftveresen is orvosolható lenne a probléma, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy ebben a telefonban bizony egy igen elavult négymagos chipset található, egyetlen darab grafikusmaggal. Sok mindent elárul a chipkészletről, hogy még 28 nanométeres gyártástechnológiával készül, szemben a jelenlegi csúcsmobilok 10 nanométeres eljárásával. A 2 GB RAM mellett 16 GB belső memória található, melynek körülbelül a fele szabad alaphelyzetben.

 

© László Ferenc


A fixen beszerelt akkumulátor 2630 mAh kapacitású és hiába a nem éppen csúcsteljesítményű – tehát nem sokat fogyasztó – a mögöttes hardver, az üzemidővel nem igazán lehetünk elégedettek. A reggel töltőről lehúzott telefont még a legjobb esetben is este garantáltan újra töltőre kell dugni, ráadásul a gyenge gyári töltőfejjel több mint 3 órát tart egy komplett feltöltés.

 

Az LTE mobilnet maximum 150/50 Mbit/s-os tempóra képes, ezenkívül pedig ac szabvány nélküli dual band wifit, Bluetooth 4.0-át, NFC-t és természetesen GPS-vevőt is kapunk a pénzünkért. Bár adások nem rögzíthetők a segítségével, vélhetően sokan örülnek majd az RDS információk megjelenítésére képes sztereó FM-rádiónak.

 

Képalkotás

 

Az autofókusz egyelőre igen ritka a frontkamerák esetében, így aztán a Nokia 3 gyorsan be is zsebeli a világ legolcsóbb autofókuszos szelfikamerás mobiljának járó képzeletbeli díjat. Az élességállítás azonban sem az első, sem pedig a hátsó, ugyancsak 8 megapixeles kamera esetében nem valami gyors, olyannyira, hogy tesztünk során emiatt sokszor pont lemaradtunk a történések megörökítéséről.

 

© László Ferenc


A fotók képminősége körülbelül megfelel a kategória átlagának, azért viszont nagy kár, hogy a mindössze 720p HD felbontásra képes videófelvevő egészen gyatra minőségű felvételeket készít.

 

Konklúzió

 

Tisztában vagyunk vele, hogy a Nokia 3 egy széles tömegeknek szánt, nem éppen felsőkategóriás okostelefon, ettől függetlenül úgy gondoljuk, hogy illett volna némileg nagyobb tudást belepakolni, vagy pedig olcsóbban adni. A típusjelzésben lévő számnak megfelelően leginkább csak közepes érdemjegyre méltó legolcsóbb androidos Nokia ára 50 ezer forint magasságában alakul. Ez pedig egyszerűen sok akkor, amikor több olyan rivális is akad ebben az árkategóriában, mely jobb chipsetet, több memóriát, szebb kijelzőt és combosabb aksit kínál. Vagy akár ujjlenyomat-szenzort.

 

+: szemrevaló külcsín, minőségi készülékház, letisztult androidos kezelőfelület, autofókuszos szelfikamera, FM-rádió, dupla mikrofon.

–: elavult chipset, vártnál rövidebb üzemidő, lassú töltő, lassú autofókusz, gyenge videófelvevő, nincs notifikációs LED és érintőgomb-háttérvilágítás, magas ár.

 

A Nokia 3 produkcióját igen visszafogottnak találjuk, és abban bízunk, hogy a papíron ugyancsak nem túl izgalmas Nokia 5 és Nokia 6 fölé hamarosan megérkező Nokia 8 végre újra felhelyezheti a finn brandet a neves okostelefongyártók térképére.

 

Forrás: hvg.hu

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba