A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Mobilt veszünk karácsonyra – de milyet?

Bizonyos dolgokra minden esetben figyelni kell, ártól függetlenül. A többnyire csak az iskola-otthon tengelyen mozgó tinédzserek esetében kevésbé fontos, hogy a készülék támogassa a 800 MHz-es 4G-t, és nem is jellemző rájuk, hogy komolyabb mobilnetes csomagot kapnának. A gyakran mobilnetezőknek viszont már nem csak vidéken lehet erre szükségük, a mobilszolgáltatók ugyanis a városokban is elkezdték használni ezt a frekvenciát, mert ettől lesz jó a jelerősség a lakásban, irodában.

 
Eleve érdemes a 4G-s mobilt választani, mert ez a hálózati szabvány sokkal hatékonyabb a GSM-nél és a 3G-nél, és a szolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy a 4G-t előnyben részesítsék.

 

Az sem feltétlenül jelent előnyt, hogy egy okostelefonnak sokmagos a processzora. Vannak olyan nyolcmagos készülékek, amelyekben mind a nyolc mag ugyanolyan gyenge (1 GHz körüli), és ennél előnyösebb, ha van 2-4 erősebb mag (2 GHz vagy fölötte), hogy jól fussanak a játékok, és van mellettük még 2-4 gyengébb mag, arra az időszakra, amikor előnyösebb az energiatakarékos működés.

 

Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary
 
Tárhelyből a 8 GB már nagyon kevés, pillanatok alatt elfogyhat, és ha mégis ilyen mobilt választunk, akkor rögtön kell venni hozzá egy jobb minőségű (mondjuk Class 10-es sebességű) microSD kártyát. Ezt is érdemes belekalkulálni a vételárba, és nem biztos, hogy a belső tárhelyen való spórolás az olcsóbb.

 

Most pedig nézzük a kínálatot.

 

Legyen a mobil erős!
Idén egyértelműen a OnePlus 3 és 3T állt a dobogó fölső fokára az ár/erő versenyében. A kínai mobilcég lenyűgöző minőségű mobilokat mutatott be, 64 illetve 128 gigabájtos belső tárhellyel, verhetetlen 6 GB memóriával, erős és csúcskategóriás processzorral, valamint egy valóban gyors töltővel felszerelkezve. A OnePlus 3 és 3T a 120-150 ezer forint körüli árkategóriában vannak, tehát már nem tartoznak az olcsóbb mobilok közé, mint a gyártó korábbi modelljei, viszont jóval olcsóbban kínálnak komoly felszereltséget, mint a többi gyártó.


Legyen a mobil olcsó!


Sokan fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy milyen mobilt vegyenek a gyereknek, unokának. Nincs rosszabb látvány a konnektor köré csoportosuló tinédzsereknél, a lemerült mobil miatt elérhetetlenné vált gyermek pedig a frászt hozza a szülőre, úgyhogy az akkuidő kiemelten fontos szempont.

A Xiaomi Redmi 3 potom ötvenezer forint körül beszerezhető, az aksija brutál 4100 mAh-s, és viszonylag fürge, ami kell is a játékokhoz. Persze sokan nem játszanak mobillal, viszont a személyes kommunikációjukban nagy hangsúlyt fektetnek a képekre (oké, kimondjuk: szelfiznek éjjel-nappal). Nekik előnyösebb lehet a körülbelül 60 ezer forintért kapható Samsung J5, ledes vakuval és a kategóriában ritkán látott f/1.9-es rekesszel, ami viszonylag jó fényérzékenységet jelent.

 

Legyen a mobil iPhone!


Fölösleges küzdeni ellene, ez kategória igenis létezik, sokan ragaszkodnak az Apple rendszeréhez. Az idei iPhone-ok közül egyértelműen a 7 Plus a nyerő a vadiúj dupla kamerája miatt, amivel remek közeli képeket tudunk fotózni, vagy akár olyan mélységélesség-hatást is alkalmazhatunk, amilyen csak profibb tükörreflexes gépeken látható.


Felhozhatjuk azt is mellette, hogy még mindig az iPhone a legerősebb okostelefon, és az iOS olyan trükköket tud a MacOS rendszerrel párban, amilyenekről az androidosok csak álmodozhatnak. (Főleg amióta az AirDroidról kiderült, hogy kissé védtelenül hagyja a júzereket.)

Az ára? Csak a szokásos.

a 32 GB-os iPhone 7 ára 256 ezer forint
a 128 GB-os 295 ezer forint
a 256 GB-os 334 ezer forint
a 32 gigabájtos iPhone 7 Plus ára 300 ezer forint
a 128 GB-os 339 ezer forint
a 256 GB-os 378 ezer forint


Legyen a mobil két napig mobil!


A Huawei elképesztően keményen küzd azért, hogy a márkaneve értékesebbé váljon, és a kínai vállalat idén a Mate 9 mobillal tette ezért a legtöbbet. Ennek is két kamerája van, és az a különlegessége, hogy az egyik csak fekete-fehér képeket készít. Ez vagy a színes képeket egészíti ki plusz információkkal, vagy az öncélú művészkedésünket segíti. A mindennapok során hasznosabb az a tulajdonsága, hogy a 4000 mAh-s akku simán kibír két napot, a hozzá adott speciális gyorstöltő pedig elég hamar újra feltölti energiával.

 
Érdekes az a célkitűzés, hogy a Mate 9-re telepített algoritmusokkal megpróbálják frissen tartani a mobilt, hogy a vásárlás után másfél-két évvel is használható maradjon. Hogy ez valóban így is lesz-e, majd jövőre és azután kiderül.

A Huawei Mate 9 árban is felzárkózott a csúcskategóriához: 200 ezer forintnál is drágább. 

 

Legyen a mobil forró!


A Samsung sztratoszférikus magasságokba tette a lécet, és most nemcsak a Note 7-fiaskótszeretnénk felidézni, hiszen az a mobil szerencsére már nem kapható. Fókuszáljunk inkább az elérhető kínálatra, azon belül is a tavasszal bemutatott S7-re. A hajlított peremű S7 Edge gyönyörű mobil, és nem nagyon akad kihívója, amíg a szintén űrkorszakot idéző Xiaomi Mi Mixcsak korlátozottan kapható.


A dél-koreai gyártó eddigi legjobb mobilja az S7, és ebben bizonyára benne van az is, hogy meghallgatták a vevők kéréseit, akiknek a tavalyi S6 annyira nem jött be. A Galaxy S7 vízálló, bővíthető a tárhelye, gyors a rendszere, és elképesztően jó a kamerája.  Ehhez azonban 170-180 ezer forintos árcédula tartozik.

 

Forrás: index.hu

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba