A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Nem tud telefonálni? Most lopják az autót!

Legközelebb, amikor vételi zavart észlel a mobilhálózatban, jusson eszébe az a lehetőség is, hogy autótolvajok dolgoznak a környéket. A bűnözők ugyanis gyakran használnak rádiós jelzavarókat, hogy blokkolják a környéken leparkoló autók rádiós kulcsait, abban bízva, hogy egy-két tulaj nem veszi észre az átverést, és otthagyják az autójukat lezáratlanul.

 

A folyamatosan üzemelő jelzavaró (jammer) a mobilhálózatot is blokkolhatja, és ez buktatja le a tolvajokat, mert ez a környéken több embernek feltűnik. Az emiatt tett lakossági panaszok többször vezettek az autótolvajok helyszíni elfogásához - tudtuk meg Vári Pétertől, a Nemzeti Média- és Hírközési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettesétől.

 

Drónozóknak is segítenek

 

Az autótolvajok témája azután került elő, hogy az NMHH csütörtöki sajtóeseményén bemutattak egy új online spektrumgazdálkodási rendszert, ami jelentősen megkönnyíti a rádiófrekvenciás eszközök jogszerű használatát és importálását.

 

Aki külföldről hozna be drónt, olcsó kínai mobilt vagy távirányítós játékot, az néhány kattintással ellenőrizheti, hogy az eszköz megfelelő frekvenciatartományban működik-e.

 

A stir.nmhh.hu oldalon elérhető keresővel elkerülhető, hogy az autótolvajokhoz hasonlóan kapcsoljanak le minket, miközben önfeledten röptetjük a távirányítós kvadrokopterünket. Vári Pétertől megtudtuk, hogy egyszerű, otthon használatos vezeték nélküli (DECT) telefonokat is ki kellett kapcsoltatni, mert rossz frekvencián működtek. Ugyanitt szerezhetnek információkat azok is, akik informatikai eszközöket (wifis, WiGig, zigbee vagy bluetooth) eszközöket, távirányítós garázskapukat vagy bármi hasonlót akarnak üzembe helyezni.

 

A weboldalon nemcsak azt találjuk meg, hogy melyik frekvenciát mire lehet használni, hanem azt is, hogy milyen hazai és uniós jogszabályok vonatkoznak a spektrum adott szeletére.

 

Forrás: index.hu

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba