A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Olyan memóriát mutatott be a Samsung, amelytől gyorsabbak lesznek a telefonok, és tovább is bírják töltés nélkül

A telefonokba szánt lapka a Samsung közlése szerint másfélszer gyorsabb sávszélességet biztosít, energiaigénye pedig jóval kisebb az eddigieknél.

 

Minden jel arra utal, hogy a jövő mobiltelefonjai nagyon gyorsak lesznek, ezen fejlesztések egyik élenjárója pedig a Samsung: a dél-koreai vállalat kedden hivatalosan is bemutatta új, 8 gigabites, LPDDR5 (low power, double data rate) típusú DRAM-ját. Az új generációs lapka a jelenleg piacon lévő, és több csúcsmobilban is alkalmazott, szintén Samsung-fejlesztésű LPDDR4X chipeknél is vadabb lett, ugyanis másfélszer gyorsabb tempóban üzemel.

  

A gyártó elképzelései szerint az új, LPDDR5-ös chipek az 5G-s hálózattípussal kompatibilis eszközökben kapnak majd helyet, amelyek támogatják a gépi tanulást, valamint nagyobb hangsúlyt fektetnek a mesterséges intelligenciára. Ilyen feladatokhoz pedig elkél a sebesség.

 

Noha a fejlesztés még jócskán a kísérleti fázisban tart (ennél fogva a tömeggyártásra jó pár hónapon belül biztosan nincs esély), teljesítménye már most, félkész állapotában is beszédes: a 10 nm-es gyártástechnológiával készült chip támogatja a 6,400 Mbps-os adatátvitelt, 62 bites csatornával kalkulálva másodpercenként pedig akár 51,2 gigabájtot is képes továbbítani. Ha darabonkánt 3,7 gigás fájlokkal számolunk, akkor ez a Samsung szerint olyan,mintha 14 darab HD videót tudnánk egyik helyről a másikra küldeni, egyetlen másodperc alatt.

 

A gyorsaság mellett a fogyasztás terén is kisebb bűvészmutatványra volt képes a dél-koreai óriás. Úgy növelték az egekbe ugyanis a gigabiteket, hogy a lapka energiaigénye közben 30 százalékkal kevesebb lett az előző memóriacsomag értékeihez viszonyítva. Mindez praktikusan azt jelenti, hogy az eszköz, amelybe beleszerelik, hosszabb idő alatt fog lemerülni. Utóbbit az úgynevezett “deep sleep mode” funkció is segíti, amely aktiválásakor nagyjából a felére csökkenti a lapka teljesítményét, de közben tovább növeli a hálózatfüggetlen működést.

 

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba