A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Történelmi siker: az EU eltörli a roamingot

Félmilliárd ember élete gyökeresen megváltozhat 2017 júniusában, amikortól az Európai Unió területén nem lesz többé roaming.

 

A határok mentén élők, a fuvarozók, a külföldön munkát vállalók, az exportlehetőségeket kereső vállalkozók és a turisták szemében vonzóbbá válik a 4G LTE szolgáltatás, hiszen azt nyűg és aggodalom nélkül tudják majd használni az országhatárokon túl, ugyanúgy, ahogyan otthon is.

 

Az Európai Parlament kedd hajnalban fogadta el a roamingról és netsemlegességről szóló törvénytervezet végleges változatát. Az internetes forgalommal kapcsolatos szabályozások már 2016 április végén hatályba lépnek, míg a roamingdíjak 2017 nyarától szűnnek meg.

 

Jövőre is enyhülni fog a roamingdíj:

 

2016 április 30-tól a barangolásért legfeljebb percenként 0,05 eurós, sms-enként 0,02 eurós, megabájtonként 0,05 eurós felárat kérhetnek.


Hogy mindez megtörténhessen, az uniós jogalkotók két éven át vitatkoztak egymással. A törvényt még az Európai Parlamentnek és a tagországok kormányainak is el kell fogadniuk, de ez valószínűleg meg fog történni, hiszen a szövegében egyetértenek. A Európai Bizottság egyébként már egy évtizede küzd, hogy a unióban ne legyen roaming, és a mobilnet használata már most is több mint 90 százalékkal olcsóbb, mint amennyit 2007-ben kellett fizetni érte.

 

Mindenki egyenlő


Nagyon fontos része a most létrejött megállapodásnak, hogy a szolgáltatóknak minden online adatforgalmat egyenlő elbánásban kell részesíteniük, vagyis az EU támogatja a netsemlegesség elvét. A törvény azonban sokkal puhább lett, mint amit az USA-ban vezettek be nemrég, mert az uniós szolgáltatók kaptak néhány kiskaput.

 

Bizonyos szolgáltatásokat előnyben részesíthetnek (példaként mindig az online távműtéteket emlegetik), de csak akkor, ha ezzel nem akadályozzák a többi webes forgalmat. Kibertámadás esetén is blokkolni lehet az adatforgalmat.

 

A törvény azt sem tiltja, hogy a szolgáltatók korlátlan adatforgalommal támogassák bizonyos tartalmak elérését. Magyarán lehetnek olyan díjcsomagok és opciók, amelyekkel mondjuk a Dropbox adatforgalmát nem számlázzák ki, de a magyarok által elindított Trezorit adatforgalmát igen.

 

 

Forrás: index.hu

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba