A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Vezeték nélküli töltés

Hogy működik a vezeték nélküli töltés?

 

Sokan mágiaként tekintenek rá, pedig valójában elég egyszerű a folyamat.

 

Egyre több Androidos készülék használja manapság a Qi töltést, és bár a technológia egyáltalán nem új, sokan csak most találkoznak vele. Elektromos borotvák és fogkefék már évekkel ezelőtt is hasonló megoldásokkal töltötték a saját akkumulátorukat. A különbség csupán annyi, hogy mára odáig fejlődött a technológia, hogy ezt okostelefonokban is tudjuk effektíven alkalmazni.

 

Mi is az a vezeték nélküli töltés?

A név egy kicsit megtévesztő, hiszen vezetékre azért nyilvánvalóan szükség van, csak most nem a telefonhoz, hanem a töltőállomáshoz csatlakoztatjuk azt, így a készüléket nem kell összedugnunk semmivel. Hogy a töltőállomás szerepét mi tölti be, az már teljesen lényegtelen, bármilyen formában és méretben találkozhatunk vele, legyen az egy műszerfal vagy akár egy IKEA-s lámpa. Csak meg kell találunk a megfelelő pontot. Ez a töltési módszer közel sem tartozik a leggyorsabbak közé, az egyszerű használat azonban kiemeli a többi lehetőség közül, hiszen míg a töltőre valószínűleg gyakran elfelejtjük feldugni a telefont, vagy csak nincs kedvünk ezzel foglalkozni, addig egy, az asztalunkon lévő töltőállomáson tartani a telefont egyáltalán nem megerőltető.

 

Hogy működik a vezeték nélküli töltés? 1
 

 Hogyan működik?

Bár rengeteg érdekes technikai részletet lehetne előszedni, akik ezekkel tisztában vannak, azoknak valószínűleg nem is kell elmagyarázni a módszer működését, így most szorítkozzunk az alapokra, hogy a cikk hátralévő részének megértéséhez ne kelljen villamosmérnöki diploma. Ezek az eszközök elektromágneses teret használnak az akkumulátor töltéséhez, amely két oldalról valósul meg. A töltőállomás egy vagy több tekercs segítségével elektromágneses teret generál, amelyet a készülékben lévő tekercs úgy alakít át, hogy azzal tölteni lehessen az akkumulátort. A folyamat pontos leírása persze ennél jóval összetettebb, de a jelenséget a transzformátorral egy időben dokumentálták. A módszert régóta használják olyan helyeket, ahol el kell szigetelni a töltéshez használt csatlakozókat (a már korábban említett fogkefe vagy borotva a víz miatt épp ilyen.)

 

Hogy működik a vezeték nélküli töltés? 2
 

Az átalakítás során természetesen képződik némi felesleges hő, éppen ezért nem a leggyorsabb és legeffektívebb módja a töltésnek, hiszen ahhoz, hogy ne főzzük meg a telefont, csak alacsonyabb hatásfokkal üzemeltethetjük a töltőt. Bár az új eljárásoknak és alapanyagoknak köszönhetően a gyártók képesek egyre magasabb frekvenciát és egyre vékonyabb tekercseket használni, az eljárás még mindig drágább és lassabb, mint a normál módszerek.

 

Hogy működik a vezeték nélküli töltés? 3
 

 Qi vs Powermat

Bár a legtöbben a Qi töltést azonosítják a vezeték nélküli töltéssel, a helyzet az, hogy több különböző módszer is létezik. Az egyik fontos piaci szereplő a Powermat, akik hasonló elven, de teljesen más szabványokat használva fejlesztik a saját technológiájukat. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az AT&T és a Starbucks is, így az Egyesült Államokban már a kávézókban is vannak kihelyezett töltőállomások, sőt, hamarosan a General Motors autóiba is bekerül a megoldást.

 

Hogy működik a vezeték nélküli töltés? 4
 

Bár elektronikailag nagyon hasonló a két folyamat, az eltérő szabványok miatt sajnos nem kompatibilisek egymással, így a küldött és fogadott jelek miatt sajnos nem jön létre a töltés. Emiatt fontos, hogy mielőtt bármilyen kiegészítőt vásárolunk, győződjünk meg róla, hogy azok összepasszolnak. Ez alól kivétel a Samsung Galaxy S6 és S6 Edge, amelyek Qi és Powermat technológiával is működnek.

 

Hogy működik a vezeték nélküli töltés? 5
 

 Érdemes váltani?

Most, hogy már vannak működő és elterjedt szabványok (elsősorban a Qi), fontos látni, hogy a töltők és a telefonok teljesen kompatibilisek egymással, így mindegy, hogy egy utángyártott kínai töltőállomást vagy egy nagy gyártó padját vesszük-e meg, az minden jövőbeli készülékünkkel kompatibilis lesz.

 

Tegyük emellé a kényelmi faktort: ezt laikusként talán elképzelni sem lehet, mert amíg az embert nem veszi körbe 3-4 ilyen töltő, fogalma sincs, mennyire megváltoznak a napjai. Képzeljük el, hogy van egy az asztalunkon, egy a kocsiban, egy az éjjeli szekrényen, és esetleg még egy a nappaliban is. Ez azt jelenti, hogy amikor nincs épp a kezünkben a telefon, gyakorlatilag folyamatosan töltőn van anélkül, hogy bármilyen extra folyamatra lennénk kényszerítve.

 

Persze meg kell vásárolni ezeket a töltőállomásokat, de ma már egyáltalán nem drágák, gyakorlatilag annyiba kerülnek, mint egy minőségi kábeles töltő. Emellet minél több eszköz áll majd át erre a módszerre, annál effektívebben használjuk majd a saját töltőállomásainkat.

 

Forrás: PCWorld.hu

Archívum

Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

2020-11-17

Digitális kollégák és a biztonság, Home Office-ban

Azok számára, akik eleve otthonról dolgoznak, vagy a munkahelyükön virtuális munkakörnyezetben tartják a kapcsolatot a projektekben résztvevőkkel, nem annyira idegen a jelenlegi helyzet. Azok számára azonban, akiktől mindez távol áll, nem egyszerű megszokni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva a digitális „kollégák”, azaz a laptopok, tabletek, okostelefonok teherbírásának, sem pedig azt, hogy az egész életük fenekestől felfordult. Amikor dolgozunk, magától értetődő, hogy nem foglalkozunk otthoni dolgokkal. Hiszen, dolgozunk. Nem ugrunk haza mosogatni, vagy feltenni az ebédet, és azért sem, hogy a mosógépből a szárítógépbe átpakoljuk a ruhákat. A gyerekek iskolában, óvodában vannak, nem igénylik állandó felügyeletünket és nem hozzánk fordulnak a problémáikkal. A kényszerű home office éppen ezért nagyon is kényelmetlen és feszült szituációkat eredményezhet. Nézzük hát, hogyan tehetjük egyszerűvé azt, ami bonyolultnak látszik, és hogyan óvhatjuk meg mindeközben magunkat és extra terhelésnek kitett digitális eszközeinket.

2020-05-18

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Lépj velünk kapcsolatba